Tuz (NaCl), sodyum klorür, sanayi için olduğu kadar insan ve hayvan sağlığı için de büyük önem taşıyan mineral maddedir.
İnsanlarla hayvanların doğrudan doğruya faydalandıkları gıda maddelerinin başında gelen tuz dünya kurulalı beri her yerde aranan bir metadır;
İnsanların iklim şartlarına göre yıllık tuz ihtiyacı 3-12 kilo arasında değişmektedir
Kimya endüstrisinde, sodyum bikarbonat (kabartma tozu), sodyum hidroksit (kostik soda), hidroklorik asit, klor ve diğer birçok kimyasalın üretiminde tuz gereklidir. Tuz ayrıca sabun, sır ve porselen emaye imalatında kullanılır ve metalürjik işlemlere bir akış (metallerin kaynaşmasını destekleyen bir madde) olarak girer.
TUZ
Kimya sanayinde çok geniş anlamda kullanılan tuz "NaCl" sembolü ile ifade edilmektedir. Kübik sistemde kristalleşen tuz, "Na" ve "Cl" iyonlarından oluşur, saf halde iken yaklaşık % 40 sodyum, % 60 klor'dan meydana gelir. Tuz sıvı halde denizlerde, göllerde, tuzlu su kaynaklarında ve tuzlu su kuyularında bulunmakta olup katı halde kaya tuzu şeklindedir.
GÖL TUZLARI
Tuz göllerinin bir kısmı eski iç deniz kalıntıları olabileceği gibi bazıları da geniş yer çöküntülerinde, civar bölgelerdeki kaya tuzlarından geçerek, bu çukurlarda toplanan tuzlu sulardan meydana gelmiş olabilir. Tuzlu su gölleri ile tuzlu su kaynakları ve kuyularına hemen her ülkede rastlanmaktadır. Yurdumuzda bulunan Tuz Gölü de en önemli tuz göllerinden biridir. Bu göllerden alınan tuz hemen hemen saf bir şekilde bulunur.
Türkiye'de ham tuz üretimi 4 değişik doğal kaynak kullanarak yapılmaktadır. Bunlar;
- Deniz suyundan tuz üretimi
- Göl suyundan tuz üretimi
- Kaya (Yeraltı Madenciliği) yöntemiyle tuz üretimi
- Kaynak (Yeraltı) suyundan tuz üretimi
Kaynak: https://www.mta.gov.tr/
Tuzun faydaları
Tuz kullanmanı tavsiye ederim. Çünkü o yetmiş hastalığa şifadır. Delilik, cüzzâm ve alaca hastalığı bunlardandır.”
Kaynak: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/
Tuz antiseptik, yani mikrop öldürücüdür.
Tuz dile dokunduktan sonra, tükürük bezleri hemen çalışmaya başlar. Salgı yayar. Bu salgı, hazım için önemlidir, hazma yardım eder ve kolaylaştırır. Yemeğe tuzla başlanırsa, beyin tarafından gönderilen bir uyarı sayesinde, midede mukus denilen sindirimi kolaylaştırıcı bir tabaka oluşur ve midenin sindirime hazırlıksız yakalanmasını önler. Yemeği tuzla bitirince de, yine hazım için lüzumlu olan salgı salınır. Bu önemli salgı, sadece tuzla çıkar.
İyot Eksikliğini Önler
İyot, tiroid hormonunun üretimi için hayati öneme sahiptir. Vücut doğal olarak iyot üretmediği için diyetimizin çok önemli bir parçasıdır. Yeterli miktarda iyot olmadan, tiroid vücudun tiroid hormonu talebine ayak uydurmak için genişler. Bu, guatr veya hipotiroidizm gelişimi gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Kardiyovasküler Sağlığı İyileştirir
Diyet tuzunun vücudun kan basıncını belirlediği ve öncelikle felç ve kalp krizi ile ilgili olan kardiyovasküler sağlık üzerinde etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, bu tür olayların ana nedenidir. Yetersiz kalsiyum, magnezyum ve sodyum alımı sağlık sorunlarına neden olabilir. Tuz alımınızın yoğunluğunu kontrol etmek genellikle kan basıncını etkiler.
Diş Hijyenini Korur
Diş etlerinde tuzlu suyla durulama ile azaltılabilen Durulama, 1 bardak ılık su ile karıştırılmış 1/2 çay kaşığı tuz karıştırılarak hazırlanabilir. Şişliği azaltmaya yardımcı olur ve ağrıyan diş etlerini yatıştırır. Önleyici bir ağız hijyeni önlemi olarak, 1/4 çay kaşığı tuz ve kabartma tozu karışımı ile dişlerin temizlenmesi. Ilık su, plakları temizlemeye, dişleri beyazlatmaya ve diş etlerini sağlıklı tutmaya yardımcı olur.
Boğaz Ağrısını Tedavi Eder
Genellikle boğaz ağrısı olarak bilinen farenjit, ½ çay kaşığı tuzla karıştırılmış bir bardak ılık su ile tekrar tekrar gargara yapılarak hafifletilebilir.
Sindirimi Destekler
Sindirimi teşvik etmede çok önemli bir rol oynar. Karbonhidratların birincil parçalanmasına yardımcı olan tükürük amilaz adı verilen bir enzimi salgılamak için tat tomurcuklarını geliştirir. Hidroklorik asidin uygun şekilde salgılanmaması, hazımsızlık, şişkinlik, mide krampları, karın şişliği, mide ekşimesi vb. dahil olmak üzere bir dizi mide rahatsızlığına yol açabilir. Deniz tuzu, mideyi hidroklorür asit üretmeye teşvik ettiği için büyük öneme sahiptir ve bu da buna yardımcı olur. Yiyeceklerin parçalanması, böylece sindirimin iyileştirilmesini azaltır.
Cildi Canlandırır
Tuzunun yüksek mineral içeriği ve antienflamatuar özellikleri akne, sedef hastalığı, egzama ve yaşlanma için son derece faydalıdır.
Vücudu Nemli Tutar
Tuz ayrıca organların düzgün çalışması için gerekli olan sağlıklı hidrasyon seviyelerini ve elektrolit dengesini de destekler. Hücreleriniz, kaslarınız ve dokularınız suya ihtiyaç duyar ve tuz, vücudunuzun bu bölümlerinin doğru miktarda sıvı tutmasına yardımcı olur.